KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

Rabarbar zawsze kojarzył mi się z wyjazdami na wieś, gdzie ciocia z własnego ogródka go zrywała i piekła przepyszny placek rabarbarowy, przypomina mi czasy kiedy pomagałam mamie robić konfitury. Do dziś nieodłącznie towarzyszy w naszej kuchni. Używamy go do kompotów i ciast. Jego smak jest odmienny, ponieważ jest bardziej kwaśny w przeciwieństwie do słodkiej jagody czy truskawki, których zazwyczaj używam do słodkich wypieków.

Rabarbar często jest polecany osobom będącym na diecie, ponieważ jest bardzo niskokaloryczny, a także odkwasza organizm. Ponadto rabarbar zawiera substancje, które skutecznie łagodzą skutki stresu.
Na dzisiejsze niedzielne popołudnie przygotowałam migdałowe ciasto z rabarbarem bez glutenu.


SKŁADNIKI:

  • 350g oczyszczonego rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 160g zmielonych migdałów
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 3 łyżki mąki kokosowej bg
  • 5 białek
  • 100g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • dwie garście posiekanych migdałów lub płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pokrojony rabarbar polać miodem, wymieszać i wysypać na blachę.Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 220C przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Do oleju kokosowego dodać 1/3 zmielonych migdałów i wymieszać mikserem, aż powstanie kremowa masa. Do pozostałych migdałów dodać proszek do pieczenia, mąkę kokosową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać ksylitol i ubijać jeszcze przez chwilę. Do piany z białek dodać aromat, wsypać migdały wymieszane z mąką kokosową i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą łyżkę piany dodać do utartego oleju kokosowego i wymieszać. Następnie tak rozmieszany olej kokosowy dodać do pozostałej piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać podpieczony rabarbar i posypać posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180C przez około 50-55 minut.

przepis: https://malacukierenka.pl

marta

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s