FRANCUSKIE TOSTY ORKISZOWE Z SOSEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

Letnie poranki uwielbiamy umilać sobie dobrymi i zdrowymi śniadaniami. Jest to idealny czas na wykorzystanie sezonowych owoców czy warzyw.

Mając wolny dzień od pracy, siadamy i planujemy sobie całe dwadzieścia cztery godziny. Nasze wspólne wyjazdy, czy te osobne i wiele innych… Choćby nasze zwykłe, proste śniadanie. Jedna z nas leci na zakupy, druga szykuje aranżacje i muzykę. Potem bierzemy się za cały proces przygotowania. Szczególnie w lipcu i w sierpniu, staram się wykorzystywać jak najwięcej świeżych owoców. Są one najlepsze w ciepłe dni, gdyż zawierają wiele wartości spożywczych i potrzebnych witamin, a do tego najczęściej, jest duże prawdopodobieństwo trafienia na owoce, które nie są importowane, ale te z polskich sadów i ogrodów.

My ostatnio zdecydowałyśmy się na słodkie śniadanie, w oparciu o przepis jednej z naszych ulubionych kucharek Sophie Dahl. W swojej książce „Na każdą porę” umieściła przepis na Frnacuskie tosty orkiszowe z sosem z borówek amerykańskich i jeżyn. Jest to świetny przepis ponieważ można go modyfikować. Moja zmiana polegała między innymi na tym, że użyłyśmy samych borówek. Wyszły smakowicie… I znikały jak świeże bułeczki.

FRANCUSKIE TOSTY ORKISZOWE Z SOSEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

( 3 porcje)

  • Bochenek orkiszowego chleba
  • 4 jajka i 1 żółtko
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • dwie duże garście borówek amerykańskich
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki miodu
  • jogurt grecki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wsyp owoce do rondla, wymieszaj z wodą i miodem. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na małym ogniu, aż zaczną pękać i powstanie mus owocowy.

Chleb pokrój na kromki wielkości tostów. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. Kiedy składniki się połączą zanurz w nim kromki. Zostaw w kąpieli jajecznej nasz chlebek na 20 minut, tak aby dobrze nasiąkł.

Na dużej patelni z grubym dnem roztop masło. Ułóż na patelni namoczone kromki. Smaż je mniej więcej po 4 minuty z każdej strony, aż kromki będą rumiane z wierzchu i miękkie w środku. Tosty podawaj na talerzu z łyżką jogurtu greckiego i musem z borówek.

SMACZNEGO!

JULA

 

 

Reklamy

2 myśli na temat “FRANCUSKIE TOSTY ORKISZOWE Z SOSEM Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s