CARCIOFO CZYLI KARCZOCH

Karczochy stają się coraz bardziej popularnym dodatkiem wielu potraw. Ostatnio ja trafiłam na nie, jako dodatek do pizzy w katowickiej restauracji NOVO. Była to idealna kompozycja. Serca karczochów można kupić praktycznie wszędzie. Tak samo, można je na wiele różnych sposobów przygotować.

Ale tak właściwie co to są te karczochy?

Carciofo jest to źródło białka oraz witaminy C. W medycynie stosuje się wyciąg z karczochów jako środek obniżający cholesterol czy wspomagający pracę wątroby. Jest również bogaty w wapń, żelazo czy fosfor lub magnez. Dlatego powinien stać się częstszym gościem w naszej kuchni.

W moim kulinarnym zakątku, używam go najczęściej jako główny składnik tart. Nauczyłam się tego od mojej babci i teraz sama wykorzystuje to w domu. Ma specyficzny smak, ale myślę że w tej formie, przypadnie nie jednemu koneserowi smaku do gustu.

TARTA Z KARCZOCHAMI

SKŁADNIKI:

  • ciasto na tartę (zwykle nie mam czasu przygotować swojego własnego, ale w wielu sklepach można dostać naprawdę świeże i dobrej jakości ciasto)
  •  200 g śmietany 30%
  • 5-6 serc karczochów
  • 3 jajka
  • mozzarella
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 190º. Następnie pokrój całe karczochy na małe kawałeczki. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je z śmietaną. Dodaj serca karczochów oraz startą mozzarelle. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotową masę rozprowadź na cieście. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż ser zacznie się rumienić.

 

SMACZNEGO!!!

JULA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s