CZEKOLADOWY MUS BEZ PIECZENIA

„Lato” za oknem w pełni. Czas pikników, wycieczek rowerowych, długich spacerów z lodami czy wylegiwania się na trawniku w ogrodzie rozpoczęty. Największe problemy w ten czas mają alergicy. Pyłki krążą wokół nas nieustannie. Mocno świecące słońce i wysoka temperatura powietrza, potęgują katar i inne objawy alergii. Najprzyjemniejsze są wieczory kiedy na dworze jest przyjemnie i ciepło, a słońce powoli zachodzi za horyzont.

Nie ma nic lepszego na poprawę humoru po całym dniu napadów alergii niż czekolada i to jeszcze własnoręcznie robiona. Choć w tym przepisie czekolady używam bardzo mało to nadaje ona wspaniały gorzkawy smak i kolor.

***

Samo ciasto robi się bardzo szybko i tak samo szybko ono znika. Dla mnie, jest idealne ze względu na brak glutenu i laktozy której nie toleruję, dodatkowo nie zawiera mąki i cukru, który znajduje się tu w postaci orzechów nerkowca, daktyli i banana.

Ten przepis znalazłam na stronie niezwykle inspirującej Weroniki, która prowadzi stronę (KLIK) , gdzie publikuje swoje autorskie przepisy.

Składniki: 

spód

  • 100 g kruchych ciastek bezglutenowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

mus

  • 100 g nerkowców (namoczonych przez 1h w gorącej wodzie)
  • pół szklanki mleka roślinnego (125 ml)
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100g namoczonych daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan

Wykonanie:

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść minimalną ilością oleju kokosowego. Ciasteczka pokrusz dokładnie w blenderze i wymieszaj z olejem kokosowym. Wyłóż na dno foremki, wyrównaj i dokładnie uklep. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki musu zmiksuj w wysokoobrotowym blenderze na idealny krem i wyłóż go na przygotowany spód. Deser schłódź minimum przez kilka godzin.

Smacznego!

marta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s