FUSILLI A’LA CARBONARA WITH ZUCCHINI

Spotkaliście się z kiedyś z takim pytaniem: „Po co jemy cukinie, ona i tak nie ma smaku?” Ja się spotkałam i to nie raz. Mimo, że w mojej kuchni jest ona jednym z najczęściej używanych warzyw. Najbardziej, odstrasza ona kiedy jest czymś faszerowana lub w daniu takim jak Ratatouille, kiedy widzimy jej ogromne plastry. Czasami w różnych restauracjach, możemy natknąć się na źle dogotowaną… Sama miałam problem z przełamaniem się. Dlatego już jakiś czas temu postanowiłam podawać ją tak, żeby nikt nie zwróciła na nią uwagę, ale zapytał się co to za wspaniały składnik tam dodałam. I czy robię leczo, czy zwykłą sałatkę z soczewicy z grillowaną cukinią, to zawsze przygotowuje, ją tak, aby nie była widzialna. Efekt jest taki… dania znikają w kilka minut.

Ostatnim czasem, wzięłam się za przygotowanie makaronu a’la carbonara, gdzie głównym składnikiem był właśnie ten zielony kabaczek, pełen żelaza, niezbędnego nam wszystkim potasu i magnezu, oraz całej serii przeróżnych witamin, takich jak np.: A,C,K czy B1. W dzisiejszych czasach, powinno być to podstawowe warzywo naszej kuchni, gdyż odkwasza nasz organizm. Moja carbonara jest bardzo prosta w przygotowaniu, a niesie za sobą wiele zdrowia!

FUSILLI A’LA CARBONARA WITH ZUCCHINI

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 90 g startego Parmezanu(i trochę do posypania dania na sam koniec)
  • 90 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1-2 cukinii
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • garść świeżej natki pietruszki
  • makaron FUSILLI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj makaron. Do miski wbij jajka i wymieszaj je z Parmezanem. Na rozgrzanej patelni umieść bekon z czosnkiem i  smaż przez 5 minut na średnim ogniu, tak aby czosnek nie zaczął się przypalać, żeby danie nie miało gorzkawego posmaku. W między czasie pokrój w drobną kosteczkę cukinie. W momencie, kiedy bekon stanie się złoty dodaj  cukinie na patelnię. Przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Wymieszaj zawartość patelni z ugotowanym i odsączonym makaronem, i podsmażaj razem dodając jajka wymieszane z Parmezanem. Wymieszaj dokładnie. Dopraw, solą, pieprzem i szczyptą chili. A na sam koniec dodaj posiekaną świeżą natkę pietruszki. Na koniec danie posyp Parmezanem.

SMACZNEGO!

*Danie wzorowane jest na przepisie z książki „GOOD+SIMPLE”, autorstwa sióstr Hemsley.

jula

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s