CIASTO MARCHEWKOWE

Ciasto to nie kusi kilogramem orzechów, rodzynek, czy innych suszonych owoców. Jest proste jak marchewka, robi się go w mgnieniu oka i smakuje wyśmienicie. Przyciąga swym pomarańczowym kolorem, cynamonowym aromatem i naprawdę lekkim kremem. Udekorowany pistacjami wygląda bardzo ciekawie i smakowicie. 

Składniki: ( na ciasto )

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mąki gryczanej
  • 2 kopiaste łyżki bg mąki kokosowej
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • 3 duże starte marchewki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę i miksując, powoli dodawaj olej, aż cały wymieszasz. Dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i marchew i dokładnie wyrób mikserem.  Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto (będzie gęste) i wstaw do piekarnika na około 40 min. Zanim wyciągniesz ciasto z piekarnika, sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest suche. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dodatkowe 5-10 minut. Po upieczeniu wyciągnij do przestudzenia.  Podczas pieczenia się ciasta zrób krem.

Składniki ( na krem )

  • opakowanie białego serka
  • 200 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • garstka pistacji ( do posypania )

Przygotowanie:

Serki utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę.

Upieczone i ostudzone ciasto przełóż na talerz. Posmaruj kremem i posyp pistacjami

marta

Reklamy

2 myśli na temat “CIASTO MARCHEWKOWE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s