NA OSTATNI MOMENT- MAZUREK LAWENDOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Jak co roku na święta poszukiwałyśmy nowych przepisów na ciasta i babki wielkanocne. Jest to idealny czas do wypieków, ze względu na dużą ilość wolnego czasu który jest potrzebny do próbowania różnych przepisów. Do tego myśl, że po raz kolejny spotkamy się z całą rodziną napawa nas ogromną energią i motywuje nas, by coś oryginalnego i kreatywnego przygotować.

W te święta moim największym odkryciem jest mazurek lawendowy, którego recepturę zaczerpnęłam z magazynu KUKBUK. Idealnie delikatny, polany sosem z białej czekolady i lawendy. Wprost rozpływa się w naszych ustach. W dodatku szybko się go przygotowuje i swoją świeżość zachowuje aż przez trzy dni.

Przygotowanie:

Cukier puder i mąkę migdałową mieszamy w jednej misce, w drugiej ubijamy białka. Stopniowo dodajemy do nich cukier kryształ – ma powstać zwarta, gęsta piana. Dokładamy ją na trzy razy do cukru pudru i mąki, bardzo ostrożnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy na blachę. Placek powinien mieć grubość około 1 centymetra.

Odstawiamy na 40 minut do wysuszenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wkładamy blachę z plackiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po jego zamknięciu natychmiast zmniejszamy temperaturę do 155 stopni. Pieczemy 13-15 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto przez pół godziny.

Śmietanę i lawendę zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 20 minut, by śmietana nabrała lawendowego koloru i smaku. Odcedzamy na sicie, podgrzewamy i mieszamy z czekoladą tak, by uzyskać gładką masę. Odstawiamy na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Ostudzone ciasto dekorujemy ganache’em i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.

Przepis: Magdalena Jarętowska

marta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s