HUEVOS RANCHEROS WITH GUACAMOLE

Poranki uwielbiam spędzać na regułach, które sama sobie wytoczę. Wstawanie z łóżka wtedy kiedy czuję się na siłach, a nie wtedy kiedy budzik o 6:30 wyje jak zwariowany. Bez pośpiechu przygotowywana herbata, którą na sto procent wypiję jeszcze teraz, a nie koło 17, kiedy to wracam do domu. No i oczywiście to co najważniejsze, przemyślane i na spokojnie przygotowane śniadanie. Najlepiej zjedzone jeszcze w towarzystwie moich ukochanych ludzi. Wiem, że może teraz przyszedł czas na porę lunchu, ale mimo wszystko podzielę się z Wami moim dzisiejszym porannym posiłkiem. 

Cała receptura wzorowana jest na „Huevos Rancheros with Guacamole” sióstr Hemsley. Z ich wspaniałej książki HemsleyHemsley GOOD+SIMPLE. Dokonałam pewnych małych zmian składnikowych i przygotowawczych, i muszę Wam powiedzieć, że to idealne śniadanie dla trzech osób. Do tego pożywne i bardzo zdrowe.

 

Składniki:

  • solidna garść roszpunki
  • 4 jajka
  • garść świeżej natki pietruszki
  • starty Cheddar

SOS POMIDOROWY(składniki):

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 liście laurowe
  • papryk słodka
  • chili w przyprawie
  • pieprz ziołowy
  • 8 małych pomidorów
  • sól

GUACAMOLE(składniki):

  • 1 duże awokado
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść świeżej natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na samym początku zabieramy się za przygotowanie pomidorowego sosu. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę smażymy na oleju kokosowym do momentu, aż zmięknie(ok. 8 minut). Dodajemy czosnek, pieprz ziołowy, liście laurowe i  chili. Gotujemy razem prze około 2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sól, mieszamy wszystko razem i zostawiamy na wolnym ogniu przez 10 minut. W między czasie przygotowujemy guacamole. Awokado wyciągnięte ze skórki i bez pestki, miażdżymy widelcem w miseczce. Dodajemy do niego wszystkie składniki wymienione w przepisie na guacamole i mieszamy, aby stworzyły spójną masę. Po ukończeniu guacamole do sosu pomidorowego dodajemy posiekaną roszpunkę. Mieszamy wszystko jeszcze razem i odstawiamy na 2 minuty. Łyżką robimy w sosie cztery oddzielne miejsca na jajka. Wbijamy do nich jajka i podsmażamy tak długo, aż się zetną. Na samym końcu podajemy z cheddarem, posiekaną pietruszką i pastą guacamole.

 

Jula

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s