PROSTA I PYSZNA

Smaczne, zielone i zdrowe… tak najczęściej chcemy by wyglądały nasze sałatki. Na śniadanie, do obiadu czy jako przekąska nadają się idealnie. Choć jestem większą zwolenniczką tych owocowych, to w naszej kuchni zapisałam kilka przepisów które mi odpowiadają. Jeden z tych najprostszych to właśnie ta sałatka. 

Roszponka jest skarbnicą witaminy A. Beta-karoten przyspiesza opalanie, wspomaga funkcjonowanie wzroku, a nawet zapobiega rozwojowi nowotworów. Poza tym beta-karoten ma właściwości odmładzające i chroni przed starzeniem. Zawiera dużo żelaza, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Idealnie nadaje się w połączeniu z twarogiem czy mozzarellą, które mają dość mdławy smak. Do tego duża dawka potasu zawarta w pomidorze. Mieszanka tych trzech głównych składników i dodatków których nie mogłoby tu zabraknąć jest… zobaczcie sami.

W ziołolecznictwie roszponkę stosuje się w okresie wiosennego przesilenia. Jeśli pojawiają się objawy, takie jak osłabienie, senność, częste bóle głowy to warto sięgnąć po roszponkę.

Składniki:

  • 2 garści roszponki
  • 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
  • ser feta pokruszony lub w kawałkach
  • garść słonecznika prażonego
  • oliwa z oliwek
  • olej balsamiczny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp umytą dokładnie roszponkę. Dodaj posiekane pomidory i pokruszony ser. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie dodaj oliwę i delikatnie pokrop z góry olejem balsamicznym. Posyp solą i pieprzem i zamieszaj by przyprawy rozprzestrzeniły się po całej sałatce. Na sam koniec dosyp słonecznik. Smacznego

marta

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s