4 SKŁADNIKI ROZKOSZY

Idealne połączenie kruchego spodu z kawałkami bananów, przekładane masą kajmakową i kremem z serka mascarpone, posypanym kakao… Konsystencja nie jest ciężka, a raczej delikatna i lekka. To połączenie nadaje się idealnie na chłodne wieczory, choć może bardziej na cieplejsze i słoneczne wiosenne popołudnia, które powoli się do nas zbliżają.

Składniki:( na ciasto)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 

Składniki:

  • puszka masy kajmakowej
  • 3 banany
  • 150 g serka mascarpone
  • szklanka śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć ciasto, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Gdy ciasto ostygnie, równomiernie nałóż masę kajmakową i pokrojone w plasterki banany. Na sam wierzch wyłóż wcześniej ubity krem i posyp kakao. Smacznego

marta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s