Chyba każda dziewczyna przyrzekła sobie raz w życiu, że nie będzie jadła już słodyczy. To wyrzeczenie także pojawiało się  kiedyś na mojej liście noworocznych postanowień. Niestety długo nie wytrzymywałam… co chwila „wyskakiwały”czyjeś urodziny, święta, przepysznie wyglądające ciasta którymi inni się zajadali, jedyny słoiczek crème brûlée w ulubionej kawiarni czekający na mnie. Nie da się czasem ominąć pokusy.

Moim sposobem, który często się sprawdza jest pieczenie własnych ciast, ciasteczek i innych cudeniek. Najlepiej jest sporządzić własny przepiśnik z prostymi i szybkimi przepisami, do którego możemy sięgnąć w każdej wolnej chwili.

 

 

Składniki:

  • 340 g bezglutenowej mąki gryczanej
  • 170 g ulubionej mąki bezglutenowej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła pokrojonego w kawałeczki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 250 g bezglutenowej mlecznej czekolady pokruszonej w kostkę
  • 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

 

Piekarnik nagrzej do 190°C. Mikserem zmieszaj cukier z masłem, a potem dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Wsyp całą mąkę, cynamon, czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksuj wszystko. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta ulep kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, a następnie zgnieć je za pomocą obu dłoni. Kulki kładź na blaszce niezbyt blisko siebie, bo podczas pieczenia będą rosły i „rozejdą się na boki”. Włóż blachę do piekarnika na 10-15 minut. Na koniec gdy ciasteczka ostygną można je posmarować lukrem. Smacznego

marta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s