NEW YEAR’S EVE

Jak to zawsze w życiu bywa… coś się kończy, coś zaczyna.

Choć pisząc tego posta, do końca roku został nam jeszcze jeden dzień, to pewno większość z Was zobaczy go tego ostatniego. Podsumowując ten rok i prosząc o jeszcze lepszy-zbliżający się 2017, przygotowujemy różne przekąski. Proste w przygotowaniu, a wykwintne w smaku, idealnie nadają się na sylwestrową zabawę. Bezglutenowe jajeczne muffiny z brokułami i paszteciki z kapustą, i grzybami to nasze specjały, które nadają się nie tylko na sylwestrową noc…

MUFFINY JAJECZNE:

  • 4 jajka
  • 150 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ brokuła
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:.

  1. Brokuły pokroić wmałe różyczki. W misce roztrzepać jajka i wymieszać z jogurtem naturalnym, brokułami i startym serem cheddar.
  2. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  3. Formę na muffinki wysmarować masłem. Napełnić formę ciastem do ¾ wysokości.
  4. Piec około 15 minut w 180ºC.

przepis pochodzi ze strony: http://missberry.pl/muffinki-jajeczne-z-brokulami/

 

PASZTECIKI:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży
  • ok. 160ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soli
  • 200g masła

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 200g kapusty kiszonej
  • 600g pieczarek
  • 1-2 cebule

*dodatkowo roztrzepane jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANI:

Farsz: Zetrzeć pieczarki na tarce. Starte pieczarki, razem z pokrojoną w kostkę cebulą i kiszoną kapustą, przysmażyć na patelni.

Ciasto: Do miski z mąką i solą, dodać masło pokrojone w kosteczkę. W szklance rozrabiać jogurt z drożdżami. Dodać cukru łyżeczkę(nie czekamy, aż drożdże urosną). Zmieszać  i wyrobić wszystko razem, tak żeby ciasto dało się rozwałkować. Nie odstawiamy ciasta, do momentu aż wyrośnie. Od razu formujemy paszteciki na kształt zwykłych pierogów i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC  przez ok. 15-20 minut.

SMACZNEGO!!!

Julia&Marta

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s