LAST DAY OF CHRISTMAS

Atmosfera przed Świętami, jak co roku była napięta. Godziny spędzone przy przygotowywaniu do tych wyjątkowych dni, są niezwykle pracowite. Mimo wszystko, zawsze z niecierpliwością czekamy na tę chwilę, gdy wraz z rodziną i przyjaciółmi możemy zasiąść do wigilijnego stołu. Jeszcze nie dawno wyliczałyśmy dni do świąt, a teraz musimy powiedzieć: „Do zobaczenia za rok”. Oczywiście w święta nie obyło się bez wspaniałych potraw, przepysznych ciast, pięknych prezentów, licznych śpiewów,cudownie spędzonego czasu z najbliższymi…

Na dzisiejszy, ostatni już dzień Świąt i Nasze rodzinne kolędowanie przygotowałyśmy piernikowe muffiny i czekoladę z orzechami, które idealnie nadadzą się też przy innej okazji.

SKŁADNIKI:  (15 sztuk):

  • 250 gram mąki,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru,

Dodatkowo:

  • 15 sztuk papilotek
  • lukier
  • świąteczna posypka

PRZYGOTOWANIE:

Papilotki układamy w formie na muffiny. Sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, kakao mieszamy razem. Jajka oraz cukier umieszczamy w misce. Miksujemy na puszystą pianę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy mleko oraz olej. Na koniec dokładamy konfiturę żurawinową oraz miód. Miksujemy całość by składniki dokładnie się połączyły. Przygotowane foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Po wyjęciu muffinki dekorujemy polewą i świąteczną posypką.

Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 160 g cukru
  • trochę wody ( tak by przykryła dno rondla)
  • 200 g masła
  • 250 g mleka w proszku ( lub więcej w zależności od gęstości masy)

Dodatkowo:

  • garść pokrojonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Wlej do rondla trochę wody tak by przykryła dno i dodaj cukier. Postaw na palnik i mieszaj do momentu gdy cukier się rozpuści. Następnie dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż się wszystko roztopi. Kolejno dodaj mleko w proszku i szybko wymieszaj. (Gdy masa będzie zbyt płynna dodaj więcej mleka w proszku.) Na koniec dodaj orzechy. Wymieszaną masę przełóż na blachę by ostygła i stwardniała.

Smacznego!

marta&julka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s