PEAR AND ALMOND MERINGUE CAKE

Unoszący się w domu zapach świeżego ciasta prosto wyciągniętego z piekarnika napawa mnie radością. Myśl o tym że zjem ciasto własnej roboty jeszcze większą. Tak chyba po prostu już jest… Im więcej włożysz w coś miłości tym bardziej Ci smakuje, tym bardziej kogoś uszczęśliwisz…Ta myśl przyda nam się na pewno w ciągu przygotowań do Bożego Narodzenia.Wybór prezentów, pieczenie ciast, gotowanie, dekorowanie mieszkania… W każdą z tych części musimy włożyć jak najwięcej potrafimy…miłości

Zapraszam Was na przepyszne świąteczne bezowe ciasto z gruszkami i migdałami.

Składniki:
200g miękkiego masła
170g cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
70g zmielonych migdałów
2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki zmielonych goździków – jeśli nie lubimy cynamonu to możemy zrobić ciasto w wersji waniliowej, pominąć przyprawy i dodać 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Beza:
3 białka
150g cukru
30g zmylonych migdałów
3-4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, zmielone migdały i przyprawy.
  2.  Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki.
  3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą (tak przez około 30 sekund). Jeśli zdecydujemy się na aromat waniliowy to proszę dodać w tym miejscu i wymieszać.
  4. Do utartej masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na funkcji góra-dół na 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

Beza:
6. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca (tak przez około 5 minut).

7. Do masy białkowej dodać zmielone migdały, wymieszać. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi i ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.

marta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s