CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE

Zeschnięte liście o różnobarwnych odcieniach, deszczowe wieczory, mroźne poranki, jabłka,cynamon, apple pie, dynia, to jedne z tych rzeczy które przypominają mi o jesieni. To jeden z moich ulubionych sezonów w całym roku. Wiąże się to także z okresem przedświątecznym w którym zawsze brakuje Nam czasu by odpocząć. Może tu powiać nudą jak powiem, że kiedy wracam pieszo do domu myślę jedynie o ciepłej herbacie, wełnianym kocu i dobrej muzyce, ale nic bardziej nie rozgrzewa i relaksuje jak właśnie to.

Brak czasu na odpoczynek, ciągła praca nie pozwala na wystarczający odpoczynek, co wiąże się z brakiem energii. Często się mówi, że jest to spowodowane jesienną aurą. Co więc robić by być szczęśliwym i pełnym energii?  Uważam,  że oprócz wysiłku fizycznego, odpowiedniej ilości płynów, czy wystarczającej ilości snu, ważna jest dieta. A dla poprawy nastroju coś słodkiego. Dlatego zapraszam Was ( szczególnie tych bardzo zapracowanych bo ciasto robi się bardzo szybko) na przepyszne ciasto czekoladowo-bananowe o konsystencji babki.

P.S Czekolada jest idealna na poprawienie humoru.

Składniki:

  • 250g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40g czekolady (u mnie gorzka)
  • 4 dojrzałe banany

Polewa:

  • czekolada (u mnie gorzka)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Banany ugnieść dobrze widelcem lub zmiksować blenderem.
  2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cukier, miękkie masło (margarynę), jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez 2- 3 min. (Masa będzie niejednolita, jakby była zwarzona).
  4. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i startą czekoladę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodać, w dwóch porcjach, składniki wymieszane w misce,  mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70min.w temperaturze 180°C.  Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej pozostawić je na całą noc do ostygnięcia.
  9. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować plasterkami banana.
Smacznego.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis pochodzi z magazynu: „For me”.

 

 

Reklamy

2 myśli na temat “CIASTO CZEKOLADOWO-BANANOWE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s