ŚRÓDZIEMNOMORSKIE WARIACJE

Zainspirowana dwutygodniowym pobytem w basenie Morza Śródziemnego i jednym miłym rodzinnym wieczorkiem, stworzyłam swoja własną śródziemnomorską wariacje… Przekąska, którą można podać na różne sposoby. Pyszne, artystyczne i smaczne, nadają sie do wszystkiego. Można je wiecznie modyfikować…

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok.6 suszonych pomidorów(najlepiej w oliwie)
  • ok. 20 zielonych oliwek w oliwie
  • pół kostki sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomidory, oliwki i czosnek drobno pokroić i razem wymieszać. Ser feta pokroić w kosteczki. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować oliwą z oliwek i nakłuć je widelcem. Gotowe ciasto pokroić na 5 równych pasków, a później te paski przekroić w połowie, tak żeby wyszło nam 10 prostokątów. Na każdy prostokącik nałożyć 2-3 kosteczki fety i pół łyżki farszu oliwkowo-pomidorowego. Posypać oregano, a rogi naszego prostokąta, złączyć ze sobą na wzór kopertek. Posmarować rozmąconym jajkiem i  oprószyć oregano. Gotowe kopertki wsadzić do rozgrzanego wcześniej do 200°C piekarnika na 20 minut. Wystudzone można zacząć spożywać!

Smacznego!!!

julie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s