OSTATNIA PAŹDZIERNIKOWA ZUPA DYNIOWA

Ponieważ miesiącem dyni jest październik, nie wypadałoby nie poświęcić jej jednego, a może i więcej naszych miszmaszowych postów. Ponieważ uwielbiam ten wyjątkowy okres w roku, to sentymentalnie zabrałam się za pichcenie. Zupa dyniowa, która jest tradycyjną potrawą tego jesiennego czasu, zawiera wiele wartościowych składników, przez co uodparnia nas w te zimne i często deszczowe dni. Żeby zachować w pamięci, kończący się powoli dyniowy okres przyrządzam mój pomarańczowy krem, cynamonem i imbirem, i rozmyślam o niekończących się dyniowych straganach gdzieś za Krakowem, gdzie można odkryć tajemnicę nie jednej z dyń…

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • szczypta chili(do smaku)
  • 1/2 łyżeczki szafrany
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta cynamonu( i jeszcze trochę do przystrojenia)
  • opcjonalnie pół łyżeczki startego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • szczypta brązowego cukru
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • zielona pietruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Podsmażamy na głębokiej patelni, na oliwie przez 3 minuty. Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę: dynię i ziemniaki, smażymy przez 3-4 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy: chili, szafran, liść laurowy, ziele angielskie, imbir, cynamon, sól, cukier i gotujemy do miękkości. Zupę studzimy i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy 2 łyżkami śmietany, szczyptą curry, cynamonu, sokiem z cytryny i pomarańczy. Gotową zupę przystrajamy 1 łyżeczką śmietany, cynamonem i zieloną pietruszką.PSX_20161031_230425

PSX_20161031_230737

PSX_20161031_230459

PSX_20161031_230257

julie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s