CINNABON

Kuchenne współprace to często wspaniałe, ale nie raz bardzo ciężkie wyzwania. Każdy ma swoją wizję, swój własny smak… Jeden dodałby więcej wanilii, drugi więcej cynamonu. Przełamywanie się jest często wielką pracą kucharzy, którzy tworzą razem swoje pyszności. Dlatego my… Julie i Martha przygotowałyśmy coś wspólnego, co przyniosło nam wiele pięknych chwil, gdzie śmiech nie widział końca, a także parę tych ciężkich. Jednak owoc tej współpracy, czyli jesienno-zimowe Cinnabons, stały się fenomenalnym deserem, idealnym na każdą okazję.

PSX_20161105_221441

Miękkie, puszyste, cynamonowe… oblane kremową polewą. A w dodatku ten unoszący się w powietrzu zapach. Na to czekałyśmy cały zeszły tydzień, a może i dłużej. Cinnabons, których receptura jest znana na całym świecie, dotarła także i do nas. Oto efekty naszej współpracy.

Składniki na 12 bułeczek:

 540 g mąki pszennej

80 g drobnego cukru do wypieków

3/4 łyżeczki soli

10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych

75 g masła, roztopionego

250 ml mleka

2 duże jajka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki przykryć polewą z serka kremowego, odrywać i podawać.

Nadzienie cynamonowe:

80 g masła

200 g miałkiego brązowego cukru

3 łyżki zmielonego cynamonu

Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

Polewa z serka kremowego:

60 g masła

1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru

120 g serka kremowego typu philadelphia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 – 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być  w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka).

Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com

PSX_20161105_221559
PSX_20161105_221538

PSX_20161105_221507

PSX_20161105_221318

julie&martha

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s