CHIPSY JABŁKOWE

‚Przyrodę ogarnia jesień i jesiennie robi się we mnie i wokół mnie.’ -Johann Wolfgang von Goethe, „Cierpienia młodego Wertera” 

Za oknem już typowa jesienna atmosfera… Drzewa przybrały swój najpiękniejszy kolor, w powietrzu unosi się nuta słonecznej lecz nie tak ciepłej aury. Uwielbiam ten klimat. W takich momentach które rzadko bywają wśród chłodnych deszczowych dni, mam ochotę by zebrać się i coś kreatywnego zrobić. Najlepiej coś co wprowadziłoby ten nastrój do domu. Coś naprawdę prostego a zarazem smakowitego. Coś co można zrobić w każdej chwili ze składników które są właściwie pod ręką.
Dzisiaj mam właśnie smaka na pieczone jabłka, więc podaję Wam najprostszy przepis…

 Składniki:  ( około 20 sztuk )

  •  pół cytryny
  •  1-2 jabłka
  •  cynamon

Przygotowanie:

Pokrój jabłko na plastry o grubości ok. 2-3 mm( tak by po upieczeniu, jabłka były cieniutkie). Do miski wyciśnij sok z cytryny i każdy plaster jabłka zanurz. Kolejno wyłóż je na blaszkę i posyp cynamonem. Włóż do piekarnika na około 40-50 minut (W zależności od grubości plasterka i tego jak przypieczone chipsy chcemy otrzymać) do rozgrzanego piekarnika na 120 stopni.

Smacznego!

PSX_20161025_170211

apple 008PSX_20161025_165920

martha

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s